نکاتی در مورد فنر تخت و فنر لول در دودیفرانسیل ها
۱-وزن – برنده: فنر تخت
در اکثر موارد وزن فنرهای تخت از مجموعه فنر لول ، پایه ها و بازوهای رابط کمتر است و زمانیکه به یک آفرود جدی و سخت میروید وزن کلی فاکتور مهمی است .
۲–زاویه های ورود و خروج- برنده: فنر لول
فنر تخت به خاطر اتصالات ابتدا و انتهای آن همواره باعث افزایش طول کلی خودرو در ابتدا و انتهای شاسی میشود و در نتیجه زوایای ورود و خروج را افزایش میدهد که نکته ای منفی در آفرود است.
یادداشت:
در واقع وقتی به یک شیب زیاد میرسید و سپر جلو گیر میکنه و یا از شیب تند پایین می ایید و سپر عقب گیر میکند…این اشکال کاملا مشخص میشود.
۳-انعطاف پذیری – برنده : فنر لول
مشخصات ذاتی فنر تخت همواره نشاندهنده عدم انعطاف پذیری زیاد می باشد در حالیکه فنر لول با امکان بازی زیاد فنرها قابلیت انعطاف پذیری بهتری داشته و همواره چسبندگی بهتری در آفرود ارائه میدهد.
یادداشت : به قول دوستان ..این همان سه لنگ شدن ماشین در موانع بلند است که در فنر لول به حداقل میرسد.
۴–سادگی- برنده : فنر تخت
مواردی مثل میله های کنترل ، سیبکها ، بوشها و اتصالات فنر لول همواره نیاز به نگهداری و مراقبت را افزایش میدهند در حالیکه مجموعه فنر تخت بسیار ساده بوده و قطعات و اتصالات خیلی کمتری دارد.
یادداشت : فنر تخت فقط دو تا بوش سرو ته فنر دارد(بعضی لاستیکی و بعضی تفلون..) و بس…..ولی فنر لول معمولا به تعداد دو برابر مندلها و میله های کنترل(سر وته مندل) دارای بوش لاستیکی است که مسلما قیمت و نگهداری بیشتری دارند.مثلا در تویوتا fj80… دیفر عقب ۵ لینک یعنی ده عدد بوش…دیفر جلو دو مندل بزرگ (شمشیری) با شش بوش و میله پانهارد با دو بوش است…یعنی جمعا ۱۸ عدد بوش لاستیکی در انواع اقسام و سایزهای مختلف..هرکدام از این مندلها بسته به استفاده ای که از ماشین میشود… میتوانند کج..شکسته ..پیچیده و خراب شوند و بوشهای لاستیکی هم احتمال خرابی دارند…
فنر لول در بسیاری از ماشین ها استفاده میشود ولی بستگی به نوع مهار کردن آنها دارد . مثلا در بنز یونیماگ به طور افقی با شاسی پیچ هستند نه عمودی یعنی جلوی بازی کردن دف رو کمتر میکنه ولی در سواری های مانند سافاری یا تویوتا سری۸۰ مندل های اصلی با بوش به شاسی به طور عمودی وصل هستند که دف هر چه قدر دلش میخواهد به پایین یا بالا بره
در مورد اینکه فنر لول در بار میخوابه به این نتیجه رسیدم که درسته و در بار ارتفاعش کم میشه ولی ماشین ما کمک فنر هاش گازی هستند و برای تویوتا هستند ( نمیدونم چه مدلی) برای همین ماشین تو دست انداز میزنه ولی بار که بهش میزنیم اصلا نمیخوابه!!!
۵-قیمت – برنده: فنر تخت
فنر لول به تنهایی قیمت کمتری دارد ولی هنگامیکه کل سیستم تعلیق ، شامل پایه ها ، بازوها و اتصالات رابط در نظر گرفته شود بسادگی متوجه میشویم که مجموعه فنر تخت قیمت بسیار کمتری خواهد داشت.
یادداشت: اگر یک بار دنبال مندل فنر لول رفته باشید ..تفاوت قیمت با فنر تخت را کاملا خواهید دید
۶-پایداری – برنده : فنر تخت
فنر تخت ضریب فشردگی پیشرفته دارد که در هنگام فشردگی بطور نمایی افزایش پیدا میکند بطور ساده تر یعنی هنگامیکه لایه های فنر تخت به هم فشرده میشوند حرکت کلی را بسیار محدود میکنند که احساس پایداری بهتر و امنیت بیشتری را به راننده میدهد در حالیکه فنر لول ساده این فشردگی نهایی را ندارد (برای جبران این نقیصه ، فنر لول پیشرفته تولید شده که گامهای مختلف- سختیهای مختلف و قطرهای متفاوت در طول فنر دارد ولی تولید این فنرهای پروگرسیو قیمت بالایی دارد)و باید از ضربه گیرهای لاستیکی در انتهای مسیر فشردگی استفاده کرد.
یادداشت: در هنگام پیچیدن در پیچهای تند.تفاوت این احساس امنیت در فنر تخت در برابر عدم تعادل و ناپایداری فنر لول کاملا مشخص است طوریکه در سیستم تعلیق فنر لول معمولا برای پایداری از میله های موج گیر در در دیفر جلو و عقب استفاده میشود
۷-صعود از شیب- برنده: فنر لول
خاصیت ذاتی سیستم تعلیق فنر لول مانع پیچش دیفرانسیل ها در فشار زیاد میشود در حالیکه فنر تخت اگر خیلی نرم باشد باعث پیچش دیفرانسیل حول محور عرضی میشود و اگر هم خیلی سفت باشد چسبندگی در دست اندازها از بین میرود و در نتیجه فنر تخت برای صعود مناسب نیست البته راههای متفاوتی برای کنترل پیچش وجود دارد که بازوی کنترل پیچش یکی از آنهاست ولی اینکار هم نمیتواند باعث پیروزی فنر تخت در صعود از شیب شود.
ایران تیونینگ در شبکه های اجتماعی: